... als de bakker langskomt

“Wij maken hier echt meel. Wat dat voor mij betekent? Kunnen genieten van het eindproduct als de bakker met brood langskomt”, verklaart Marcel van den Berg, molenaar. Marcel komt uit Heerlen (getrouwd; twee kinderen; hobby: liedjes schrijven) en leerde het vak in de Commandeursmolen. “Het vak van molenaar is breed. Er komt veel bij kijken. Het allerbelangrijkste is dat je voortdurend alert moet zijn en de zaken goed moet organiseren. Mooi werk. Geen dag is hetzelfde.”

Stuurvrouw

Ooit wilde Josien Mooibroek (getrouwd met Raoul Schyns) stuurvrouw worden op de grote vaart. De grote vaart werd het niet, stuurvrouw wel: met name waar het de kwaliteitsbewaking in de molen betreft. Josien stond 10 jaar aan het roer van haar succesvolle “Herberg de Commandeur” ooit gelegen naast de Commandeursmolen voordat zij toetrad tot het molenteam. “Er wordt hier hard gewerkt met een portie “molenhumor” op z’n tijd.” Uniek vindt zij dat van die “ene graankorrel” van het land zoveel verschillende meelsoorten valt te maken, ieder met hun eigen smaak kleur, geur en structuur, toepasbaar in vele eindproducten.

Het bloed kruipt...

Raoul Schyns (getrouwd met Josien Mooibroek; twee kinderen; woonplaats Heerlen) vertegenwoordigt de vijfde generatie Schyns molenaars in Zuid-Limburg. Hij studeerde enige jaren diergeneeskunde en rechten. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hij koos voor het molenaarsvak. “Als je eenmaal met het ‘molenaarsvirus’ besmet bent, kom je er niet meer vanaf. In de rijke historie van deze molen uit 1200 voel ik me een soort passant in de geschiedenis. Maar waar het vooral om gaat, is de klant. Dat we meel maken waarmee de klant zich in de markt kan onderscheiden.”