Glans en dynamiek

“Ik kom hier al sinds ik klein was. Ik hou van de geur in de molen, het sonore geluid van draaiende molenstenen, de humor, en van het meel zelf. Echt meel. Die zie je, dat ruik je, en dat proef je”, zegt Ghislaine Schyns: psycholoog, partner van Rémon Hupperetz en dochter van Raoul Schyns’ broer Vianney. Ghislaine is administrator van www.commandeursmolen.nl en hielp mee om het Track & Trace systeem in de lucht te krijgen. “De molen geeft glans en dynamiek aan een oud ambacht. Prachtig.”

Ben gezond

“De Commandeursmolen doet veel in biologisch meel: gezond meel, dat beter is voor het milieu. Ik werk hier graag”, zegt Ben Lindelauf. Hij woont in Mechelen, houdt van sport en vooral judo, studeert MBO middenkader engineering. “Wat ik in de molen vooral doe, is algemeen werk zoals schoonmaken: stofzuigen en poetsen.” Aan schoonmaken zal vooralsnog nog volop behoefte zijn, al was het alleen al vanwege de nieuwe veranderingen in en rondom de molen die vaak letterlijk stof doen opwaaien. Zoals de renovatie van de daken en de uitbreiding met drie nieuwe silo’s.

Een van de weinige

“Dit is nog een van de weinige molens waar op een oude, ambachtelijke manier meel wordt gemaakt. Het is een voorrecht om hier te werken. De tijd vliegt om. Zelf werk ik vooral mee aan bouwkundige en technische veranderingen, zoals nieuwe leidingen voor het transport van graan en meel, het werk aan machines en het bedenken en maken van faciliteiten die speciaal zijn afgestemd op de situatie hier” aldus Rémon Hupperetz. Hij komt uit Mechelen, woont tegenwoordig in Teuven en is afgestudeerd in HBO bouwmanagement. Hobby’s: vissen, jagen, jachthoornblazen.

Mensen zijn als graankorrels...

“Mensen zijn als graankorrels: het beste zit binnenin”. Deze filosofische uitspraak komt van Jos Corten, afkomstig uit Mechelen. Zijn hobby’s zijn (zaal-)voetbal, skiën, snowboarden en videogames. Hij is afgestudeerd in HBO werktuigbouwkunde en werkt in zijn vrije tijd in de Commandeursmolen. “Schoonmaken, meehelpen bij projecten, helpen bij het onderhoud: er is altijd het nodige te doen.” De Commandeursmolen maakt echt meel. Wat betekent dat voor Jos? “Dat ik een bijdrage kan leveren aan hét basisingrediënt van veel voedingsrijke, biologische en vooral gezonde producten.”